OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Knjige

Sv. Ivan Klimak: LJESTVE ILI 30 STUBA DO RAJA


Rajske ljestve Svetog Ivana Klimakosa
Iako u Egiptu, Sinaj je oduvijek bio više povezan sa Palestinom nego sa Egiptom (već i zbog same međusobne blizine ). Ta povezanost sa palestinskim monaštvom bila je ključna što je sinajsko monaštvo pristalo uz Kalcedonski sabor, za razliku od velike većine egipatskog monaštva koje je postalo monofizitsko. Na Sinaju su od samih početaka redovničkog pokreta živjeli eremiti, ali zbog čestog uznemiravanja lokalnih beduina car Justinijan je u VI. stoljeću podigao samostan i oko njega visoki zid. Samostan je trajno čuvala i jedna vojnička postrojba. Samostan je podignut na mjestu gdje se po predaji nalazio gorući grm , a posvećen je Sv. Katarini Aleksandrijskoj.

Silvana Dragun: SLOBODA NA KUŠNJI

Silvana Dragun:
SLOBODA NA KUŠNJI
Autorica u svojoj prvoj knjizi koja je nastala na temelju duhovnog sazrijevanja i promišljanja o različitim problemima mladih. U knjizi se obrađuju mladima imanentne i relevantne teme, problemi i problematične pojave s kojima se susreću, poput depresije, straha od samoće, borbe protiv pesimizma, savjesti i slobode, percepcije ljudskoga rada, pošasti novih droga, alkohola i cigareta, religije novoga doba, nasilja u društvu, bludnosti i čistoće, homoseksualnosti, homofobije i queer-kulture, pop-kulture, turbo-folka i anarhije, feminističke teologije, itd.
Kršćanska sadašnjost/2008.

Joseph Ratzinger: UVOD U KRŠĆANSTVO

Joseph RATZINGER (papa Benedikt XVI.)
UVOD U KRŠĆANSTVO
Prošlo je više od trideset godina od kada je nastala ova knjiga. Svjetska se povijest u tim godinama dalje kretala u brzome tempu nudeći nove izazove i nove teme. Kada bi autor, Joseph Ratzinger (1927.), jedan od najvećih katoličkih teologa današnjice, kardinal, a sada papa Benedikt XVI., danas ponovno pisao Uvod u kršćanstvo, u tekst bi morala ući sva iskustva proteklih tridesetak godina. Taj bi tekst morao u mnogo većoj mjeri negoli se ranije činilo potrebnim, u obzir uzeti također i kontekst međureligijske problematike i iskustvo Crkve na socijalnom polju kao i neke aspekte fenomena svjetske Crkve. No, i bez toga ova knjiga temeljna je literatura za svakoga tko malo dublje želi ući u bit kršćanske vjere. Autor se u ovom djelu bavi problematikom kršćanstva na način da je u središte stavio pitanje o Bogu i o Kristu. Analizirajući ta dva pitanja, autor se nadalje upušta u razumijevanje vjere te se bavi temama i dilemama vjere u Crkvi.
Nakladnik: Kršćanska sadašnjost/2007./VI.izdanje

Thomas Merton-Nitko nije otok

Thomas Merton: NITKO NIJE OTOK
Prijevod: Mihael Cukovečki OFM, Symposion, 1979.
U ovom djelu Merton, inače poznati duhovni pisac na američkom kontinentu, priopćuje čitateljima svoja razmišljanja o određenim pogledima na duhovni život. Ova knjiga ''Nitko nije otok'' zapravo je nastavak njegove glasovite knjige ''Sjemenke kontemplacije''. Neke istine koje je već obradio u ''Sjemenkama kontemplacije'' ponavlja i u ovoj knjizi ''Nitko nije otok''. Pisac je razmišljanja posvetio skolasticima koji se pripremaju za svećeništvo u opatiji u kojoj je on djelovao dugo godina. U međuvremenu je Thomas Merton tragično završio život, u naponu životne snage, na samom vrhuncu duhovnog stvaralaštva. U ovim razmišljanjima pisac duhovno-teološki obrađuje temeljne činjenice i istine našeg duhovnog života: ljubav, nadu, savjest, slobodu, molitvu, čistu nakanu, križ, askezu, žrtvu, rad, iskrenost, milosrđe, sabranost, šutnju i tome slično. Nabrojene teme pokazuju vrlo raznolik dijapazon Mertonova razmišljanja. Govori od srca k srcu. Razlaže i izlaže svoja vlastita iskustva, potkrijepljena tradicionalnom duhovnom naukom i citatima velikih duhovnih učitelja prošlosti.
Polazi od temeljne činjenice da nitko od nas nije osamljen otok, već da smo, naprotiv svi zajedno jedna velika zajednica. Tijelo Kristovo, Crkva. Svi smo u Kristu povezani vezama ljubavi, koja nas ne samo međusobno povezuje nego i s Bogom spaja.
Razmišljanja o temeljnim duhovnim istinama vrlo su izražajna, osobna, osjećajna. Svatko će ih vrlo rado čitati i na temelju njih sam osobno razmišljati. Pisana su biranim stilom i čitkim jezikom. Ono što suvremenu vjerniku osobito odgovara, to je njegov meditativan stil i dinamičan jezik. On vješto prenosi misli klasičnih duhovnih učitelja te ih obogaćuje svojim dubokim poniranjem u bit stvari. Tako, u ovom djelu zapravo imamo neku vrstu priručnika teologije.
Treba još istaknuti i to da su razmišljanja Thomasa Mertona razmišljanja filozofa, mistika i teologa. Svoja osobna mistična iskustva potkrepljuje filozofskim i teološkim utemeljenjima./Prof. dr. sc. Adalbert Rebić

Liguori: Vježbanje u savršenosti

Vježbanje u savršenosti
Sv. Alfonz Maria de Liguori
Ovaj jedinstveni priručnik kršćanske savršenosti, koji vrijedi za sva vremena i za sve životne okolnosti, nastao je kao izbor iz spisa i naučavanja svetoga Alfonza Liguorija.
Ovaj jedinstveni priručnik kršćanske savršenosti, koji vrijedi za sva vremena i za sve životne okolnosti, nastao je kao izbor iz spisa i naučavanja svetoga Alfonza Liguorija, jednoga od najomiljenijih duhovnih pisaca, čija su djela mnogi pape preporučivali za čitanje i meditiranje.
U knjizi sv. Alfonz na pristupačan način iznosi dubok nauk o dvanaest ključnih krjeposti kršćanskoga života: vjeri, ufanju, ljubavi prema Bogu, ljubavi prema bližnjemu, siromaštvu i nenavezanosti, čistoći, poslušnosti, blagosti i poniznosti, mrtvljenju, sabranosti, molitvi te samoodricanju i ljubavi prema križu.
Pisana jednostavnim i lako razumljivim stilom, ova knjiga je namijenjena najširemu krugu čitatelja koji će u njoj naći pouku za izgrađivanje vlastite osobnosti i putokaz za sreću kako na ovomu svijetu, tako i u vječnosti./Verbum.hr

Stranice

Pretplati se na RSS - Knjige