OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Eutanazija u Belgiji


Eutanazija u Belgiji: Liječnici usmrtili gluhe blizance
 
Identični blizanci koji su rođeni gluhi zatražili su eutanaziju nakon što su saznali da će uskoro izgubiti i vid.
Braća su imala 45 godina i živjela su u Antwerpenu, a smrt su izabrala jer nisu mogla podnijeti pomisao da više nikad neće vidjeti lice onog drugog. Eutanaziju su izvršili liječnici u Sveučilišnoj bolnici u Bruxellesu 14. prosinca prošle godine, smrtonosnom injekcijom.

Po belgijskom zakonu eutanazija je legalna ukoliko oni koji je zatraže mogu izraziti svoju želju jasno te ako trpe nepodnošljivu bol, a to procjenjuju liječnici. Tijekom 2011. u Belgiji su izvršene 1.133 eutanazije, uglavnom kod oboljelih od raka. Međutim, ovaj posljednji slučaj je neuobičajen i za Belgiju jer niti jedan od blizanaca nije osjećao nepodnošljivu fizičku bol niti su bili smrtno bolesni. Njihove slike su objavljene na belgijskoj televiziji, no ne i imena. Zna se da su radili kao obućari i da su živjeli zajedno. David Dufour, liječnik koji je vodio eutanaziju, tvrdi da su blizanci bili potpuno svjesni svoje odluke, da su bili 'vrlo sretni' i da su na eutanaziju gledali kao na olakšanje koje će prekinuti njihovu patnju. 'U predvorju su popili šalicu kave, sve je prošlo dobro i uz dobru komunikaciju. Opraštanje od roditelja i trećeg brata je bilo vrlo mirno i lijepo. Na koncu su lagano mahnuli rukom i sve je bilo gotovo', rekao je dr. Dufour.
 
Gdje je eutanazija dopuštena
Belgija je druga država na svijetu koja je legalizirala eutanaziju, još 2002. godine, odmah nakon Nizozemske. Eutanaziju mogu zatražiti samo stariji od 18 godina. Belgijski zakon se razlikuje od onog u Švicarskoj, gdje je dopuštena samo asistencija pri samoubojstvu. To znači da u Švicarskoj pacijent mora imati aktivnu ulogu u davanju tvari koja će mu okončati život. Eutanazija je dopuštena i u Luksemburgu te u američkoj saveznoj državi Oregonu. Nekoliko dana nakon eutanazije gluhih blizanaca, belgijska vladajuća socijalistička stranka predložila je amandman koji bi dopustio eutanaziju djece koja podnose preveliku bol i oboljelih od Alzheimerove bolesti.
Izvor:T.T./DailyMail