OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

FTALATI - tvari koje treba izbjegavati

Ftalati - tvari koje treba izbjegavati  
 Ftalati su po kemijskom sastavu soli ili esteri ftalatne kiseline
Skupina ftalatnih spojeva često se koristi kao jeftin kemijski sastojak u različitim potrepštinama. Iako se zbog zdravstvenih implikacija polako uklanja iz nekih proizvoda koji se koriste u neposrednoj blizini ljudi ili služe za konzumaciju, još uvijek postoje proizvodi koji sadrže ove spojeve kako bi zadržali željenu čvrstoću. Primjerice, kako bi plastika bila fleksibilnija, koriste se za učvršćivanje i/ili stabilizaciju u otopinama. Neki od proizvoda sa ftalatima uključuju: lakove za nokte, parfeme, losione, osvježivače zraka, sapune, proizvode za njegu kose. Zdravstveni problemi vezani uz ove spojeve su brojni, a vjerojatno najveći utjecaj mogli bi imati prilikom izlaganja nerođene djece ili dojenčadi.
Znanstvena istraživanja pokazala su kako izlaganje ftalatima kod majki s nerođenom muškom djecom može dovesti do blokade sinteze muških hormona tijekom gestacije. Ovo pak može dovesti do razvojnih abnormalnosti kod dječaka, pa čak i sterilnosti u odraslih muškaraca. Povezanost sa ftalatima je uočena kad je kod majki čija su muška djeca imala reproduktivne abnormalnosti utvrđena visoka razina ftalata u krvi.Kod žena reproduktivne dobi nađena je najviša koncentracija ftalata od svih testiranih skupina odraslih muškaraca i žena. Ovo upućuje na povezanost učestalog korištenja preparata za kozmetiku koji sadrže ftalate, što je možda još jedan od dobrih razloga za razmatranje korištenja tzv. prirodne kozmetike.

Mala djeca su posebno ranjiva jer učestalo stavljaju različite predmete koji sadrže ftalate u usta, povećavajući tako apsorpciju ftalata u tijelu. Zbog toga je poželjno provjeriti natpise na kozmetičkim i drugim preparatima te osigurati da su igračke vaše djece bez ftalata. Korištenje ftalata u dječjim igračkama zabranjeno je u SAD-u 2008. godine. No, i nakon što je zabrana došla na snagu, prodavaonice su mogle prodavati igračke koje sadrže plastifikatore ukoliko su te igračke bile na njihovim skladištima u vrijeme donošenja zabrane. Prema tome, mogli bi se riješiti igračaka koje su kupljene prije ili tijekom 2008. godine ukoliko nisu označene kao ftalate free. Izloženost ftalatima moguća je i ukoliko koristite parfumirane sprejeve, osvježivače zraka ili parfeme koji nisu označeni kao slobodni od ftalata jer se ovi spojevi često koriste kao stabilizirajući agensi. Osim dokazanog štetnog djelovanja na endokrini sustav, neka istraživanja pokazala su i da ftalati mogu oštetiti pluća, bubrege i jetru. Respiratorni poremećaji (poput astme), kao i karcinom jetre i bubrega, povezani su s izloženošću ftalatima. Sve je više dokaza da ftalati djeluju štetno na ljusko tijelo. Stoga se preporuča izbjegavati ih koliko god je to moguće u svakodnevnom životu.
Izvor: Danna Norek/Naturalnews.net