OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Filmovi

Sveta Rita iz Cascije

Sveta Rita iz Cascije

Sveta Rita iz Cascije (2004.)

Film o svetoj Riti je izvrsno ekraniziran životopis te svetice koja je živjela u 14./15. st., a imala je veoma buran i težak život, od brige za stare roditelje, preko udaje za muža kojemu je ubijanje i osveta bila svakodnevica, do dvojice sinova koji su krenuli očevim stopama. Kad se počeo mijenjati i prihvaćati kršćanske vrijednosti, muž joj je ubijen, a sinovi su joj nekoliko godina poslije umrli. Shrvana krajnjom tugom, okreće se protiv Boga, ali ga ponovno nalazi i tada mu se vraća u potpunosti svim srcem, čineći dobro kome god može. Htjela je stupiti u samostan, ali su ju nekoliko puta odbijali, pa su je tek tada primili. Ostatak života provela je u uistinu svetom životu.

Marcelino

Dani kršćanske kulture 2014

"Marcelino, kruh i vino"

Redatelj: Ladislao Vajda
Uloge: Pablito Calvo, Rafael Rivelles, Antonio Vico, Juan Calvo
Trajanje filma: 85 min

Španjolski film „Marcelino, kruh i vino“ (1955.) dirljiva je priča o dječaku koji je odgojen u samostanu na čijim su ga vratima na dan sv. Marcelina pronašli fratri, a radnja filma odvija se u Španjolskoj 19. stoljeća. U malom selu Marcelino se posebno sprijateljio s Enriqueom koji ima osobitu vezu s majkom, što u Marcelinu budi duboku čežnju za vlastitom majkom. Napad revolucionara ostavlja malo selo u kaosu, a Enrique umire na rukama tugujuće majke pred očima Marcelina.

Veličanstvena tišina

Kontemplativni film o kartuzijancima

Veličanstvena tišina (Die grosse stille)

Veličanstvena tišina (2005.) naziv je trosatnog dokumentarnog filma redatelja Philipa Gröninga o kartuzijancima koji je postao veliki hit u njemačkim kinima. "Kad sam nakon snimanja napustio samostan, razmišljao sam o životu koji sam živio i shvatio da je privilegij provesti nekoliko mjeseci u zajednici ljudi koji žive bez ikakvog straha", rekao je redatelj Philip Gröning koji je dopuštenje za snimanje filma u kartuzijanskom samostanu La Grande Chartreuse u francuskim Alpama zatražio 17 godina prije snimanja. Stroga i postojana životna rutina 1000 godina starog reda, kojemu je cilj i želja u tišini i samoći naći i slaviti Boga, odvija se gotovo bez riječi pred očima gledatelja, dok tišinu trenutka samo povremeno dijele zvona. Redatelja je fascinirao način življenja bez nervoze i stalnog trčanja za karijerom i novcem, a ipak u neposrednom kontaktu sa stvarnim životom.

Evanđelje po Mateju

Pasolinijevo ''Evanđelje po Mateju'' (1964.)
Redatelj: Pier Paolo Pasolini
Scenarij: P. P. Pasolini prema Evanđelju po Mateju
Glazba: J. S. Bach, W. A. Mozart, S. Prokofjev, A. Webern, crnačka duhovna glazba, Missa Luba, ruske revolucionarne pjesme (aranžman C. Rustichelli i L. E. Bacalov),
Glavne uloge: Enrique Irazoqui (Isus Krist), Margherita Caruso (mlada Marija), Susanna Pasolini (stara Marija), Marcello Morante (Josip), Settimio di Porto (Petar), Ferruccio Nuzzo (Matej), Mario Socrate (Ivan Krstitelj), Otello Sestili (Juda), Francesco Leonatti (Herod), Natalia Ginzburg (Marija iz Betanije).
Film je vjerna adaptacija evanđelja po Mateju i slovi kao jedan od najpopularnijih i najcjenjenijih Pasolinijevih filmova.

Stranice

Pretplati se na RSS - Filmovi