OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Filmovi

Sveta Rita iz Cascije

Sveta Rita iz Cascije

Sveta Rita iz Cascije (2004.)

Film o svetoj Riti je izvrsno ekraniziran životopis te svetice koja je živjela u 14./15. st., a imala je veoma buran i težak život, od brige za stare roditelje, preko udaje za muža kojemu je ubijanje i osveta bila svakodnevica, do dvojice sinova koji su krenuli očevim stopama. Kad se počeo mijenjati i prihvaćati kršćanske vrijednosti, muž joj je ubijen, a sinovi su joj nekoliko godina poslije umrli. Shrvana krajnjom tugom, okreće se protiv Boga, ali ga ponovno nalazi i tada mu se vraća u potpunosti svim srcem, čineći dobro kome god može. Htjela je stupiti u samostan, ali su ju nekoliko puta odbijali, pa su je tek tada primili. Ostatak života provela je u uistinu svetom životu.

Marcelino

Dani kršćanske kulture 2014

"Marcelino, kruh i vino"

Redatelj: Ladislao Vajda
Uloge: Pablito Calvo, Rafael Rivelles, Antonio Vico, Juan Calvo
Trajanje filma: 85 min

Španjolski film „Marcelino, kruh i vino“ (1955.) dirljiva je priča o dječaku koji je odgojen u samostanu na čijim su ga vratima na dan sv. Marcelina pronašli fratri, a radnja filma odvija se u Španjolskoj 19. stoljeća. U malom selu Marcelino se posebno sprijateljio s Enriqueom koji ima osobitu vezu s majkom, što u Marcelinu budi duboku čežnju za vlastitom majkom. Napad revolucionara ostavlja malo selo u kaosu, a Enrique umire na rukama tugujuće majke pred očima Marcelina.

Veličanstvena tišina

Kontemplativni film o kartuzijancima

Veličanstvena tišina (Die grosse stille)

Veličanstvena tišina (2005.) naziv je trosatnog dokumentarnog filma redatelja Philipa Gröninga o kartuzijancima koji je postao veliki hit u njemačkim kinima. "Kad sam nakon snimanja napustio samostan, razmišljao sam o životu koji sam živio i shvatio da je privilegij provesti nekoliko mjeseci u zajednici ljudi koji žive bez ikakvog straha", rekao je redatelj Philip Gröning koji je dopuštenje za snimanje filma u kartuzijanskom samostanu La Grande Chartreuse u francuskim Alpama zatražio 17 godina prije snimanja. Stroga i postojana životna rutina 1000 godina starog reda, kojemu je cilj i želja u tišini i samoći naći i slaviti Boga, odvija se gotovo bez riječi pred očima gledatelja, dok tišinu trenutka samo povremeno dijele zvona. Redatelja je fascinirao način življenja bez nervoze i stalnog trčanja za karijerom i novcem, a ipak u neposrednom kontaktu sa stvarnim životom.

Stranice

Pretplati se na RSS - Filmovi