OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Ars vivendi

Svjedočanstvo kršćanske i bračne vjernosti

Svjedočanstvo kršćanske i bračne vjernosti
Obitelj Kopričanec – DAN BEZ MOLITVE JE BAČEN DAN

Povodom godine na izmaku, razgovarali smo i sa članovima posve „obične“ obitelji u kojoj Krist svakodnevno sjeda za obiteljski stol. I ne samo da sjeda, već i pribavlja sve potrebno, časti ih obilato svojom ljubavlju, nazdravlja razboritošću i čuva, kako će i članovi obitelji Kopričanec; Katarina, Nevenko i sin Šimun Benedikt svakome reči – za Život vječni!
O svom sakramentalnom načinu života protkanom jednostavnošću svakodnevne, duboke, zahvalnosti prema Stvoritelju, odvažili su se govoriti za portal Prudencija.hr i vama
Družeći se s vjernicima, mnogi su mi svjedočili da se njihov dan prije sv. Mise uvelike razlikuje od onog dijela dana nakon nje. Kako izgleda svakodnevica u Vašoj obitelji?  
Hmm... Nema kod nas dana od prije i poslije... Nastojimo svaki dan, cijeli dan, osjetiti prosijavanje Božje prisutnosti u našu svakodnevicu. Ima prekrasnih i nešto manje ugodnih dana, no kada se krenete opetovano osvjedočavati u Kristovu prisutnost u vašem životu, sve što živite i postaje, zapravo, na neki zemaljski način - misa. Dakle i žrtva, ali i dar. Neprocjenjiv dar. Jutro obavezno započinjemo molitvom. Dan bez molitve je nesiguran, nezaštićen. Bačen. Upropašten. Riskantan dan. Prevelik bi luksuz bio propustiti jutarnju molitvu.To si ne želimo dopustiti. Nakon što cijeli dan prepustimo volji Njegovoj sve svoje svakodnevne obveze uvijek pred Njega donosimo, a večer završiti sa svetom Misom najljepši je osjećaj.

Dr.sc. Darko Richter: Biti i ostati Božji do zadnjeg daha!

Razgovor uz godinu “posvećenog života”
Prim. dr. sc Darko Richter - BITI I OSTATI BOŽJI DO ZADNJEG DAHA!
Godina “posvećenog života” je na izmaku.  Nema još puno, a izbrojat ćemo svih 365 dana u kojima smo promišljali, možda intenzivnije, možda češće, možda zrelije, skromnije, poniznije… o prisutnosti  Svevišnjeg u našim životima. Ili bar u životima dobrih ljudi koji nas okružuju, a  koji svojim djelima, svakodnevno, posve jednostavno, skromno, jasno i otvoreno;  u šetnji gradom, na kavi s prijateljima, u krugu svoje obitelji, na radnom mjestu svjedoče Gospodina. Tim povodom razgovarali smo i sa prim. dr. sc. Darkom Richterom, specijalistom pedijatrom, užim specijalistom alergologije i kliničke imunologije, Zagreb.
Zanimajući se za Vaše vjerničke aktivnosti, uz Vaše sam ime pronašla i termin “katolički liječnik”. Nisam znala da “tako nešto” postoji ;) Čemu taj termin? Što on, zapravo, znači, ili može značiti, onima koji dolaze u Vašu ordinaciju,   a što Vama ta “deklaracija” vjeroispovijesti  na radnom mjestu predstavlja?
Katolički liječnik nije titula na diplomi. Ja sam liječnik. Ali, u vremenu u kojem se smatra da  je „progresivno“, „znanstveno“, „slobodarsko“ i sve ostalo što same sebi atribuiraju ateističko-liberalne grupacije, jedino ispravno, i da se svi ostali moraju tome prilagoditi ili povinovati, ako se ne žele izložiti sramoti nazadnosti, neznanstvenosti i konzervativizma, nije loše da se zna tko je tko. Čovjek ne može pobjeći od sebe samoga, a ja to više niti ne želim. S godinama to postane jasno, makar je u mojem životu bilo različitih faza i propitkivanja sebe i svojih stavova, pa onda i svojeg odnosa s Bogom. Na momente s moglo učiniti da lebdim nekom putanjom koja bi trebala biti odrazom pripadnosti i svijetu i Bogu istovremeno, kao neki pokušaj „svjedočenja u suvremenom vremenu“. No, to tako nije moguće. Unatoč silnicama koje nas odvlače na razne strane pût svijeta i vremena, u koje u nekom času čak i vjerujemo, ili sami sebe uvjeravamo da su dio našeg legitimnog identiteta u Crkvi i u Bogu, događa nam se zlo koje ne razumijemo i ne prihvaćamo, činimo zlo koje sami ne želimo, a ipak postojimo, idemo dalje. U jednom času to zlo nam se naceri u lice, kao da će nas konačno zatući, a istovremeno osvane neobjašnjivo i besplatno, ničim izazvano, svjetlo milosti. Da sam to doživio u mladosti, vjerojatno bih bio postao svećenikom. Sada mi je zadatak da budem i ostanem Božjim do zadnjeg daha. Sve manje aktivizma, a sve više prepuštanja Božjoj Volji i Ruci.

Pet jezika ljubavi

Gary Chapman: Pet jezika ljubavi                     Gary Chapman, autor je knjiga iz serije Jezici ljubavi, a Pet jezika ljubavi u izdanju Mozaik knjige (2014.) njegov je dosad najprodavaniji naslov preveden na 40 svjetskih jezika.
Namjeravamo li uspješno govoriti jezikom ljubavi, moramo biti spremni naučiti pet jezika ljubavi: potvrdne riječi, kvalitetno vrijeme, primanje darova, djela služenja i tjelesni dodir.                                                                  1. Potvrdne riječi
Mark Twain je jednom rekao: "Dva mjeseca mogu živjeti od dobrog komplimenta." Jedan od načina emocionalnog izražavanja ljubavi jest korištenje riječi koje izgrađuju. Mnogi parovi nikada nisu naučili kakva se golema moć krije u verbalnom potvrđivanju druge osobe. Salomon piše: "Briga u srcu pritiskuje čovjeka, a blaga riječ veseli ga."Verbalni komplimenti ili riječi poštovanja moćna su sredstva izražavanja ljubavi. Najbolje ih je izražavati jednostavnim izjavama kao što su: "U ovome odijelu doimaš se iznimno elegantno." Ili: "Zaista mi je drago što ćeš večeras oprati suđe."Cilj ljubavi nije dobiti nešto što sami želite nego učiniti nešto za dobrobit osobe koju volite. Međutim, činjenica je da smo, kad čujemo pohvalne riječi, mnogo spremniji uzvratiti istom mjerom.Primjer: "Posjetila me jedna gospođa i rekla. "Dr. Chapman, imam problema. Ne mogu navesti supruga da oliči našu spavaonicu. Molim ga već devet mjeseci. Pokušala sam sve što sam znala, ali ne mogu ga natjerati da to učini. Prošle subote je bilo lijepo vrijeme, a moj je suprug cijeli dan prao i uređivao automobil. "Što ste vi učinili?"

Dr. Lidija Gajski: Farmaceutska industrija vara bolesne i zdrave

Dr. Lidija Gajski: Farmaceutska industrija vara bolesne i zdrave
 
u svojoj knjizi ‘Lijekovi ili priča o obmani’ prva je otvoreno progovorila o manipulacijama farmaceutske industrije

Od kolesterola je stvoren rizik za srčani udar, od visokog tlaka za moždani, od šećera rizik za zatajenje bubrega i sljepoću. To je smisao svega − što veća potrošnja lijekova, te povećanje zarade.
 
Nakon pet godina istraživanja, zagrebačka internistica dr. Lidija Gajski objavila je knjigu “Lijekovi ili priča o obmani”. To je prvi put da jedna hrvatska liječnica, koja poznaje sustav iznutra, otvoreno kritizira farmaceutsku industriju, razotkriva njihovu spregu s liječničkom strukom i manipulacije kliničkim ispitivanjima lijekova, sve u službi povećanja profita.
Zbog podataka koje je iznijela u knjizi dospjela je na “crnu listu”, jedva je pronašla izdavača i recenzenta, a podrška liječničke struke potpuno je izostala.
Jesu li lijekovi spas za bolesne ili je riječ o najobičnijoj prijevari iza koje stoji interes jakog lobija farmaceutske industrije i liječnika, razgovaramo s dr. Gajski, koja kaže da je nastupilo “medicinsko ludilo“.

Depresija - integralni pristup

 Depresija - integralni pristup
Autor: prof. dr. sc. Mijo Nikić DI
Depresiju je potrebno liječiti integralno, budući da ona pogađa čitavu osobu, u svim njezinim dimenzijama. To znači da depresivna osoba mora uzimati lijekove (psihofarmake), potrebno je ojačati njezinu socijalnu ili društvenu dimenziju, a treba pomoći psihološki i duhovno.
Višestrukost uzroka depresije
Depresivci se rano bude (dva ili više sati ranije nego uobičajeno), ujutro se loše osjećaju i pokazuju veliku psihomotornu usporenost. Depresivna osoba pati od osjećaja krivnje koja je najčešće iracionalne naravi.
Depresija je teška psihička bolest koja se očituje u bezvoljnosti, tuposti osjećaja, gubitku želje za životom, poremećenom spavanju i jelu, pojačanom umaranju, smanjenoj koncentraciji, niskom stupnju samopoštovanja i samopouzdanja, slabom ili nikakvom zanimanju za druge osobe, za seks i svijet oko sebe.

Stranice

Pretplati se na RSS - Ars vivendi