OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Intervju s glumicom Ivanom Giove Župom

 
Povodom blagdana Sv. Dujma
Intervju s glumicom Ivanom Giove Župom

Na splitskom Peristilu se u petak, 03. svibnja 2013. godine uprizorila ''Muka svetog Dujma'', povijesna drama inspirirana mučeničkom smrću splitskog zaštitnika. Tim povodom razgovarali smo s diplomiranom glumicom Ivanom Giove Župom koja je u predstavi glumila čak tri uloge, kršćanske mučenice Filomenu i Apoloniju, te zavodnicu-vražicu. Upitali smo je kako se snašla u zahtjevnom projektu koji je oduševio splitsku publiku i u kojem je sudjelovalo nešto više od 30 sudionika, glumaca, balerina, rimskih vojnika, pjevača.

Ivana, recite nam kako ste se vi kao mlada akademska glumica snašli u ''Muci svetog Dujma'' i kako je krenula vaša suradnja s Radom Perkovićem i ''Ilirikom''?
 
Prije otprilike mjesec dana sam prihvatila poziv našeg poznatog kazalištarca i bivšeg intendanta HNK-Split Rade Perkovića da sudjelujem u predstavi „Muka sv.Dujma“. Čast je bila tim veća što sam imala priliku nastupati na Peristilu, mjestu gdje još uvijek živi duh nekih prošlih vremena,gdje su nastupali najveći, i k tome igrati čak tri uloge.
 
Koje ste uloge igrali i  koliko su one bile glumački zahtjevne?
Utjelovila sam Filomenu i Apoloniju, dvije kršćanske mučenice, bliske Dujmove pratiteljice i mučenice,u borbi za pravdu, istinu i za više ciljeve, a zatim suštu suprotnost-Đavolicu, nažalost puno pristutniju u današnjem svijetu nego navedene prethodnice.
Izazov, u svakom slučaju, ponajprije ljudski, a onda i glumački.Trebalo je proniknuti u srž i dočarati publici na što bolji način vrijeme, muku i patnju čovjeka koji se bez ostatka predao Bogu i nije ustuknuo pred mučenjima i boli.
 
Kako ste vi na kraju doživjeli cijeli projekt?
Sv.Dujam-zaštitnik grada pod Marjanom, svetac o kojemu je toliko toga napisano i ispričano, napokon je dobio priliku „pokazati“ i „ispričati“ dio svoje priče ovim projektom. Zato sam zahvalna i sretna što sam bila dio ove lijepe kazališne priče.
I.B./Prudencija.hr