OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Max Ehrmann: Desiderata

Max Ehrmann: Desiderata

Autor pjesme Desiderata (1920.) je pravnik Max Ehrmann. Živio je u Terre Haute, Indiana, a kada je vlč. Frederick Kates objavio njegovu pjesmu u zbirci inspirativnih djela u župnom listu došlo je do zabune među čitateljima i širiteljima ove pjesme jer je list bio naslovljen 'The Old St Paul's Church, Baltimore, AD 1692' (a to je zapravo godina kad je crkva utemeljena).

''Idi mirno kroz buku i užurbanost i sjeti se mira koji se može naći u tišini. Koliko je to moguće, budi u dobrim odnosima sa svim ljudima. Govori svoju istinu smireno i jasno i slušaj druge, čak i glupe i neuke, i oni imaju svoju priču. Izbjegavaj bučne i agresivne osobe, one su teret duhu.
Ako uspoređuješ sebe s drugima, možeš postati ogorčen ili ponosan (ohol), jer uvijek će biti većih i manjih od tebe. Raduj se svojim dostignućima kao i svojim planovima. Održi entuzijazam za svoj vlastiti poziv ma koliko on bio skroman, to je pravo blago u promjenjivim vremenima. Budi obazriv u svojim poslovima, jer svijet je pun prevara. Ali neka ti to ne smeta da vidiš vrline koliko god je ima. Mnogi ljudi teže za visokim idealima i svuda je život pun heroizma. Budi ono što jesi (budi svoj). Pogotovo nemoj glumiti ljubav.
A nemoj ni biti ciničan prema ljubavi, jer usprkos svoj ogorčenosti i razočarenjima,
ona je vječna kao i trava.
Spokojno primi iskustvo godina, skladno napuštajući stvari iz mladosti. Gaji duhovnu snagu da te štiti od iznenadne nesreće. Ali nemoj sam sebe žalostiti izmišljanjima. Mnoga strahovanja nastaju od umora i usamljenosti. Osim održavanja zdrave discipline, budi blag prema sebi.
Ti si dijete svemira, ništa manje nego što su to drveće i zvijezde. Imaš pravo da budeš ovdje. I bilo ti jasno ili ne, nema sumnje da se svemir razvija kao što bi i trebao.
Dakle budi u miru s Bogom (prirodom) ma kako to zamišljaš, i bez obzira kakav ti je posao i kakve aspiracije u bučnom kaosu života zadrži mir u svojoj duši. Pored sve prljavštine i jadikovanja i porušenih snova, ovo je ipak divan svijet.
Budi pažljiv.
Teži da budeš sretan.''