OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Naomi Klein: Doktrina šoka

Naomi Klein: ''Doktrina šoka''Uspon kapitalizma katastrofe
 
U knjizi ''Doktrina šoka'' (VBZ, Zagreb 2008.) kanadska sociologinja Naomi Klein razotkriva što se krije u pozadini pokreta neobuzdanog kapitalizma i hipermobilne globalne ekonomije. Veliki guru tog pokreta bio je Milton Friedman koji je u Americi uveo ''čarter-škole'', institucije koje financira javnost, ali ih vode privatnici sukladno vlastitim pravilima. ''Čarter-škole'' su jako podijelile Ameriku, ističe Klein, osobito u New Orleansu gdje ih većina afroameričkih roditelja smatra sredstvom za gušenje ljudskih prava, koja svoj djeci jamče pravo na jednak obrazovni standard. Friedmanov plan su mnogi nazvali: ''obrazovnom otimačinom zemlje''. Kapitalizam katastrofe čiji je idejni strateg Milton Friedman sastoji se u stategiji iskorištavanja globalne krize kako bi se, dok se građani oporavljaju od šoka, privatnicima prodalo što više državnog vlasništva.  

Milton otvoreno govori da ''samo kriza – stvaran ili prividna, za ishod ima istinsku promjenu.'' Ovu strategiju Milton je počeo primjenjivati još sredinom sedamdesetih godina, kad je radio kao savjetnik čileanskog diktatora, generala Pinocheta. Kad je Čile doveo do hiperinflacije svoju je metodu nazvao ''ekonomska šok terapija''. Ova terapija svugdje se u svijetu sastoji od nasilne masovne privatizacije, potpuno slobodne trgovine, radikalnog rezanja javne potrošnje, deregulacija na razini države. Ovom fundamentalističkom obliku kapitalizma oduvijek kaos i katastrofe služe za napredak. ''Da bi se ekonomska šok-terapija mogla primijeniti u potpunosti – što se dogodilo u Čileu tijekom sedamdesetih, u Kini potkraj osamdesetih, u Rusiji u devedesetima i u SAD-u nakon 11. rujna 2001.- potrebna je dodatna i snažna, kolektivna trauma; trauma koja demokratsku praksu ukida ili privremeno ili trajno.'' (Naomi Klein, str. 19). Što je cilj doktrine šoka? Kamo stremi Novi svjetski poredak? Ne događa li se i u Hrvatskoj Linićeva ''doktrina šoka''? Cilj kapitalizma katastrofe je privatiziranje vlasti. Zbog toga je Busheva administracija bez ikakve javne rasprave privatizirala većinu najvitalnijih državnih institucija vlasti: zdravstvo, školstvo, vojska, zatvori, sudstvo. Konačno, kapitalizam katastrofe svoj vrhunac ostvaruje u križarskom ''ratu protiv terorizma'' gdje se trgovci oružja udružuju s korporacijama u velikoj pljački naroda. Američki predsjednik Ronald Reagan nastavio je ostvarivati Friedmanov program, a uskoro su mu se pridružile Rusija i Kina. Fridmanitska revolucija je osvojila svijet. Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger je 29.siječnja 2007. proglasio državnim praznikom, ''Dan Miltona Friedmana''.
''Poklonici doktrine šoka vjeruju da samo golem rasjed – poplava, rat, teroristički udar – može stvoriti takva golema, prazna platna za kojima toliko čeznu. Upravo u tim ''smekšanim trenucima, kad psihološki plutamo, kad smo fizički iskorijenjeni, ti slikari stvarnosti pljuju u šake i otpočinju svoju preobrazbu svijeta.'' (Naomi Klein)