OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Nikolaj Berdjajev o novom kršćanskom preporodu

Nikolaj Berdjajev o novom kršćanskom preporodu

Danas kad smo suočeni s teološkom šutnjom po pitanju bitnih pojava i društvenih zbivanja u Hrvatskoj i svijetu, kada među vjernicima javlja zbunjenost a među svećenicima klerički relativizam i pseudodogmatizam, kada nam se čini da pastiri ''pasu sami sebe'' i da se u Crkvi razvija jedan novi oblik sekularnog razvodnjenog kršćanstva, dobro se podsjetiti poticajnih riječi velikog ruskog filozofa Nikolaja Berdjajeva ( 1874. – 1948.) koji je o smislu kršćanstva vrlo koncizno pisao u raspravi “O vrijednosti kršćanstva i nevrijednosti kršćana” (1928.g.). Raspravu je na hrvatski jezik preveo Josip Kribl u izdanju đakovačkog nakladnika UPT (1989.) Evo nekoliko misli iz te knjige:

“Kršćanstvo ulazi u sasvim novi oblik djelovanja: sada je sve manje moguće samo izvanjski proživljavati svoju vjeru, i ograničiti je samo na obredne pobožnosti. Sami će kršćani morati s većom ozbiljnošću shvatiti ostvarenje svoga kršćanstva u punini života. Morat će braniti svoju vjeru osobnim stavom, svojim životom, svojom vjernošću Kristu i njegovim načelima, suprotstavljajući ljubav mržnji ovoga svijeta. (…)

Došlo je vrijeme u kojemu će kršćanstvo opet biti progonjeno, u kojem će se od kršćanina zahtijevati mnogo veći heroizam, veća gorljivost za zadovoljštinom, veća potpunost i samosvijest, veće poznavanje svoje vjere. (…)

Kršćanstvo nas pozivlje da se borimo iznutra prema van, a ne obrnuto, jer nikakav put započet izvana ne može dovesti do savršenog života, bio taj individualni, pojedinačni ili društveni. Zato nam je potreban duhovni i nutarnji preporod, preporod koji proizlazi iz slobode i milosti. (…)

Kršćanski svijet proživljava krizu, koja potresa njegovim temeljima. Zato više ne može postojati sasvim izvanjsko kršćanstvo, hinjeno i lažno, retorično kršćanstvo. Prošlo je njegovo vrijeme. (…)

Stoga će kršćanski preporod biti prije svega odaziv Kristu i njegovoj istini, slobodnoj od svakog ljudskog iskrivljavanja i nadodavanja.”