OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Papa Franjo: Ljude prepoznajemo po govoru

 
Papa Franjo: ''Ljude prepoznajemo po njihovu govoru i lako vidimo jesu li kršćani svjetla, tame ili sivila''
Ispitujući savjest o svom načinu govora, shvatit ćemo jesmo li kršćani svjetla, tame ili sivila – ustvrdio je papa Franjo u propovijedi na jutarnjoj Misi u kapeli Doma Sveta Marta.
Ljude prepoznajemo po njihovu govoru. Pozivajući kršćane da se ponašaju kao djeca svjetla, a ne kao djeca tame, Sveti Pavao „obavlja katehezu o riječi“. Jesmo li djeca tame, to možemo otkriti po četiri riječi: dvoličnjak (licemjer) – koji je malo na jednoj, a malo na drugoj strani, da ugodi svima; prazna, beznačajna, isprazna riječ; prosta riječ, otrcana, odnosno svjetovna; te nečista odnosno besramna riječ. Te riječi ne dolaze od Duha Svetoga, od Isusa, od djece svjetla, nisu evanđeoske … jer je prljav, svjetovni, isprazan i dvoličan govor – ustvrdio je Sveti Otac.

A kakav je govor svetaca, odnosno djece svjetla? To veli sv. Pavao: 'Budite nasljedovatelji Božji: hodite u ljubavi, dobroti i blagosti'. Tko tako hodi … Budite milosrdni – veli Pavao – praštajte jedni drugima, kao što je Bog u Kristu oprostio vama. Nasljedujte dakle Boga i hodite u ljubavi, to jest hodite u milosrđu, u praštanju, u djelotvornoj ljubavi. To je govor djeteta svjetla – istaknuo je Papa dodajući: Ima svijetlih kršćana, punih svjetla, koji tim svjetlom nastoje služiti Gospodinu, a ima ih tamnih, koji žive u grijehu, daleko od Gospodina i služe se „đavolskim“ govorom. A neki kršćani nisu ni svijetli ni tamni, oni su kršćani sivila. Takvi su jednom na jednoj, a drugi put na drugoj strani. O njima narod propituje: „S kim se ugodno osjećaju: s Bogom ili s đavlom?' Uvijek su u sivilu. Mlaki su, nit su svijetli nit su tamni. Bog ne voli takve. U Otkrivenju za njih Gospodin kaže: Niti si studen niti vruć! Oh kad bi bio studen ili vruć! Ali, jer si mlak, siv – ni vruć ni studen – izbacit ću te iz svojih usta – podsjetio je Papa dodajući:
S takvim je kršćanima Bog vrlo strog. Kršćanin sam, ali bez pretjerivanja – vele oni i čine veliko zlo, jer njihovo kršćansko svjedočanstvo u konačnici sije zabunu – negativno je. Ne dopustimo da nas zavaravaju prazne riječi, ima ih na pretek: neke su lijepe, dobro sročene, ali su prazne, besadržajne. Naprotiv, ponašajmo se kao djeca svjetla. Bit će dobro da danas razmislimo o svom načinu govora i da se pitamo: Jesam li kršćanin svjetla, tame ili sivila? Tako ćemo učiniti korak naprijed prema susretu s Gospodinom – zaključio je Sveti Otac.
RV