OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Sloboda na kušnji

Silvana Dragun
SLOBODA NA KUŠNJI
(Kršćanska sadašnjost, 2009.)
 
Današnji čovjek pati od brojnih civilizacijskih strahova i neuroza koje ga sprječavaju da odgovori izazovu slobode. Nedostaje mu Abrahamova vjera. Današnji čovjek se stalno pita što je Božja volja i koji je moj put? Sve ga zbunjuje što se događa oko njega, svega se boji. Pun je unutarnjih konflikata koji ga razdiru. S jedne strane pati od nedostatka samopouzdanja i vjere, a s druge strane je priglio ideologiju narcizma i subjektivističkog racionalizma. Današnji čovjek se lomi između želja i mogućnosti, morala i prakse. Pobrkani su mu jezici. Govori kad treba šutjeti, a šuti kad treba govoriti. Uvijek se nekako nađemo na krivom mjestu, u krivo vrijeme i pitamo se zašto Bog šuti. Rečeno je ''Kucajte i otvorit će vam se!''. Mnogi kucaju i mnogima Bog otvara vrata svoje milosti, ali ima dosta onih koji uopće ne vjeruju da su se vrata otvorila. Ne žele ići naprijed, nego posrću i bježe. Čovjek 21. stoljeća izaći će iz krize samo ako se vrati prirodi i pravim vrijednostima. Kultura askeze je odgovor na potrošačku ideologiju i robovanje egu i tijelu. Danas je vrijeme odluke i vrijeme mog obraćenja. Danas želim imati nove oči, novo srce. 
 

Bog je izvor slobode i osloboditelj. U Bogu je moje počelo, moj Alfa i Omega. Ali, što me to sprječava na putu slobode u Kristu? Knjiga ''Sloboda na kušnji'' govori o problemima duhovnog odrastanja kod mladih. 
Savjest je nutarnje svjetlo. Zastupnici kulturnog relativizma tvrde da je nemoguće doći do moralnih spoznaja jer je moralnost osobno uvjerenje. Papa Pio XII. je rekao da je najveći grijeh 20 st. gubitak osjećaja za grijeh. OBRAĆENJE nije jednokratan proces nego traje čitav život. Kao preduvjet obraćenja potrebno se pokajati. Oholost je glavna zapreka obraćenju. Ima ljudi koji kažu ''Ja nemam grijeha''. Potrebno se obratiti od lažne sigurnosti, licemjerstva i pretvaranja.  Toga ima svugdje, ali nije na nama da sudimo.
Što je ljubav? Ljubav je nesebično nagnuće u kojem dolazi do ujedinjenja moje volje s Božjom voljom. Bog je Iznenaditelj. Poziva nas da iziđemo iz svojih skrovišta. Potrebno je odreći se opsjednutosti samim sobom. Ne stavljajmo sebi granice duhovnog rasta. Vjera nije osjećaj nego odluka.