OBAVIJEST: Web sjedište prudencija.hr od 15.03.2020 je preseljeno na adresu benediktova-opcija.org.

Večeri dokumentarnog filma u Splitu

VEČERI DOKUMENTARNOG FILMA U SPLITU
Dana 24.09. s početkom u 20,00 sati u knjižnici Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu su započele Večeri dokumentarnog filma u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. Prema riječima organizatora filmske večeri će jednom mjesečno iz bogate domaće i strane produkcije prikazivati filmove na najaktualnije društvene teme s ciljem poticanja različitih građanskih inicijativa i javnog promišljanja o društvenim problemima.
Prvi film koji je otvorio filmski program je ''Nemati, a biti'' (2010.) u produkciji Dramskog studija Ilirik. Film je sniman u suradnji s udrugom Most i Caritasom Splitsko-makarske nadbiskupije, a govori o problemima beskućništva i socijalne izolacije u velikim gradovima. Scene iz filma snimane su u splitskom getu sa beskućnicima koji glume i objašnjavaju svoje životne situacije, a te situacije potom komentiraju psihijatar Nikola Jelovac, Fabijan Jelaska i fra Jozo Čirko. Film je režirao Bruno Pavić prema scenariju Silvane Dragun. Glazbu za film napisao je Ivansky, a razgovore sa beskućnicima je vodila prof. Spomenka Štorga. 
Sljedeći dokumentarac na programu je  engleski film ''Djeca potrošači: Komercijalizacija djetinjstva'' autora Adriana Barbara i Jeremyja Earpa u produkciji Media Education Foundation, a prikazat će se 22.10.2012. godine. Film govori o utjecaju korporacijskog marketinga na odgoj i ponašanje djece.
Uoči obilježavanja spomena na vukovarske stradalnike planira se prikazati film ''Mučenik vlč. Ivan Burik'' prema romanu Nevenke Nekić u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, te predstaviti knjiga ''Jean ili miris smrti'' o francuskom dragovoljcu i hrvatskom branitelju ubijenom na Ovčari 1991. godine Jeanu-Michelu Nicollieru.